Vagushermo

Hei kaikki,

Nyt kun kevät koittaa ja aurinko luo lämpöään, on hyvä pysähtyä tarkastelemaan kehomme toimintaa hermostollisesta näkökulmasta.

Minulta on kyselty kovasti Mielen voima äänessä-luentoa ja siitä tuli mieleeni nostaa esiin yksi hyvin tärkeä aihe nimittäin Vagushermon ja sen suuri merkitys myös mielen voimassa laulua ajatellen.

Vagushermo on hermoistamme pisin ja sitä kutsutaan myös kiertäjähermoksi. Se lähtee aivoista ja päätyy ruoansulatuselimiin. Se ylettyy lonkeroillaan kasvojen lihaksiin, kulkee suun ja kurkunpään kautta keuhkoihin, sydämeen, palleaan, maksaan, haimaan, munuaisiin, mahalaukkuun ja suolistoon. Vagushermon stimuloinnilla saadaan aktivoitua parasympaattista hermostoa, mikä saa ihmisen tilaan, missä kaikki on hyvin ja elimistö rauhoittuu, ajatus kulkee, verenpaine laskee, syke hidastuu, hengitys syvenee ja ruoansulatus toimii. Parasympaattisen hermoston vastakohta on sympaattinen hermosto, jonka ollessa aktiivisena ihminen on koko ajan puolustusvalmiudessa.

Mitä hyötyä Vagushermon aktivoinnista voisi olla laulamisessa? Yksi suurin hyöty on esimerkiksi esiintymisjännityksen hallinta, sydämen sykkeen laskiessa ja hengitystiheyden hidastuessa. Muita merkittäviä ja tarpeellisia hyötyjä on mm. kurkunpään rentoutuminen, äänen vapautuminen turvaa tuntevassa kehossa.

Netti on nykyään täynnä ohjeita vagushermon stimulointiin. Tärkein niistä on syvään ulos hengittäminen ja samalla rentouttaen kasvot ja leuka. Tässä kohtaa olisin itse tarkkana siitä, mitä syvään hengittäminen tarkoittaa ja mitä se on? Usein ajatellaan, että syvähengityksessä pitää hengittää paljon ilmaa sisään. Monesti tässä ajatuksessa tapahtuu kuitenkin niin, että vain keuhkojen yläosat täyttyvät ilmasta ja niin kutsuttua syvähengitystä ei tapahdukaan. Vagushermoa aktivoidessa suosittelen ensin huokailemaan ja sitä kautta rentoutumalla pidentämään uloshengitystä. Uloshengityksen jälkeen voit pitää pienen tauon ja annat ilman rauhassa ja pakottomasti tulla sisään. Onkin hyvä saada aikaan kasvavaa ja rauhallista liikettä keuhkoihin ja palleaan. Voit myös uloshengittää pientä vastusta kuten s- tai f-konsonanttia vasten. Silloin Vagushermo alkaa aktivoitua.

Muitakin kokeiltavia kotikonsteja pidetään arvossa, kuten kylmänaltistus mm. avantouinti, mikä on noussut viimeisinä talvina hitiksi sekä kurlaaminen, laulaminen ja nauraminen. Nyt vaan aamunaurut peilin edessä ja stressi poistuu sekä immuunipuolustus tehostuu.

Edellinen
Edellinen

Motivaatio

Seuraava
Seuraava

Mielen voima äänessä